MUSHROOM ROLL RECIPE// MUSHROOM ROLL BNANE KI VIDHI HINDI ME // MUSHROOM ROLL RECIPE IN ENGLISH
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मशरूम रोल
सामग्री - रोटियों के लिए -
एक कप मैदा
आधा टेबलस्पून कॉर्नफ्लोर
एक चौथाई टीस्पून सोडियम बाई कार्बोनेट ( मीठा सोडा )
आधा टेबलस्पून मक्खन
स्वादानुसार नमक
अन्य सामग्री -
घी पकाने के लिए
मशरूम भूर्जी के लिए -
दो कप मशरूम बारीक कटे हुए
तीन कली लहसुन बारीक कटे
एक टीस्पून कसा हुआ अदरक
एक बड़ा प्याज कटा हुआ
दो टमाटर बारीक कटे हुए
दो टीस्पून धनिया जीरे का पाउडर
दो टीस्पून पावभाजी
का मसाला
तीन टीस्पून कस्तूरी मेथी
एक चौथाई कप टमाटर प्यूरी
दो टेबलस्पून क्रीम
एक चुटकी शक्कर
एक चौथाई कप बारीक कटा हरा धनिया
एक टेबलस्पून तेल
स्वादानुसार नमक
विधि - रोटियों के लिए -
👉मैदा कॉर्नफ्लोर सोडा बाई कार्बोनेट (मीठा सोडा ) और नमक को
छान
लीजिए।
👉इसमें मक्खन रगड़िए और जितने पानी की आवश्यकता हो वह
डालकरनरम गिला आटा बनाएं।
👉अच्छे तरह गूथिए और मलमल के कपड़े के गीले टुकड़े से ढककर आधा
घंटे के लिए रख दीजिए।
👉एक बार फिर गुठिए और चार भागो में बाँट दीजिए।
👉प्रत्येक भाग को जितना पतला हो सके उतना पतला बेलिए।
👉तवे पर थोड़ा सा घी लेकर दोनों तरफ से हल्का पकाएं और एक तरफ
रख दीजिए।
विधि- मशरुम भुर्जी के लिए -
👉एक कढ़ाई में तेल गरम कीजिए ।
👉अब उसमे लहसुन अदरक और प्याज डालिए तब तक भूनिए जब
तक प्याज सुनहरा नहीं हो जाता।
👉टमाटर डालिए और तेल अलग हो जाने तक भूनिए।
👉धनियाँ, जीरे का पाउडर,पावभाजी मसाला और कस्तूरी मेथी डालिए और
अच्छी तरह मिक्स कीजिए।
👉 टमाटर प्यूरी डालिए और थोड़ी देर पकाए।
👉मशरुम और नमक डालिए और अच्छे तरह चलाइए जब तक मशरुम
पक न जाए।
आगे की विधि -
👉 भरावन को चार भागों में बाँटिए प्रत्येक भाग को रोटी के ऊपर
सामान रूप से फैलाइये
और रोल की तरह गोल गोल घुमा
दीजिए।
👉 परोसने से पहले रोल को तवे पैर घी के साथ पकाइये जब तक
खस्ता नहीं हो जाते।
👉 दो इंच के टुकड़े काटिए और गरम गरम परोसिए।
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MUSHROOM ROLL |
Mushroom Roll
Material - For the chapatti
One cup of fine flour
Half tablespoon cornflour
One fourth teaspoon sodium bicarbonate (sweet soda)
Half tablespoon butter
Salt to taste
Other Stuff -
Ghee
to cook
For Mushroom Bhurji -
Two cups finely chopped mushrooms
Three cloves garlic finely chopped
One teaspoon grated ginger
A large onion sliced
Two tomatoes chopped finely
Two teaspoon coriander cumin powder
Two teaspoon pawbhaji masala
Three tsp musk fenugreek
Quarter cup tomato puree
Two tablespoons cream
A pinch of sugar
1/4 cup finely chopped coriander leaves
one tablespoon oil
Salt to taste
Method - For - chapati
👉 Fine flour cornflour soda by carbonate (sweet soda) and salt to
taste.
👉 Rub butter in it and add as much water as you need
softened flour Create.
👉Knead well and cover with a wet piece of muslin cloth and keep
it for
half an hour
👉 Get once again and divide it into four parts.
👉 Roll out each portion as thin as you can.
👉 Take a little ghee on the pan and cook it lightly from both the
sides and keep it a side.
Method for Mushroom Bhurji -
👉 Heat oil in a pan.
👉 Now add garlic ginger and onion and fry it till onion is
golden.
👉 Add tomatoes and fry till the oil separates.
👉 Add coriander, cumin powder, pavbhaji masala and musk
fenugreek and mix well.
👉 Add tomato puree and cook for a while.
👉 Add the mushrooms and salt and stir well until the
mushrooms are cooked.
Further Method
👉 Divide the stuffing into four parts, each portion
evenly over the chapatti
Spread and roll round
like a roll.
👉Before serving, cook the rolls with ghee and fry in
ghee till it becomes
crispy.
👉Cut two inch pieces and serve hot.
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