MIX VEG PARATHA RECIPE IN HINDI//MIX VEG PARATHA INGREDIENTS// MIX VEGETABLE PARATHA BNANE KI VIDHI IN HINDI & ENGLISH
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मिक्स सब्जी पराठे
सामग्री -
( भरने के लिए ) दो टी-कप बारीक कटी मिक्स सब्जियाँ ( फ्रेंचबीन्स , गाजर , फूलगोभी ,
तीन-चार बारीक कटे हरे पत्तो वाले प्याज
एक छोटा उबला हुआ आलू
दो टेबलस्पून बारीक कटा हरा धनिया
दो बारीक कटी हरी मिर्च
एक चुटकी अजीनोमोटो पाउडर
एक टीस्पून पिसी लाल मिर्च
एक टेबलस्पून तेल
स्वादानुसार नमक
गूथकर
आटा बनाने के लिए -
एक टी-कप मैदा
एक टी-कप गेंहू का आटा
दो टेबल-स्पून तेल
आधा टी-स्पून नमक
पकाने के लिए घी
विधि
👉भरावन के लिए - तेल गरम कीजिए और इसमें मिक्स सब्जियों और हरी पत्तों वाले प्याज को तेज आंच पर एक मिनट भूनिए
👉फिर अजीनोमोटो पाउडर डालिए
और 3-4 मिनट
तक पकाए।
👉 आलू , हरा धनियां हरी मिर्च, पिसी लाल मिर्च और नमक डालिए और अच्छी तरह मिलाए।
👉गूंथकर आटा बनाने के लिए - सारी सामग्री मिलाए और पानी डालकर नरम आटा गुथिये।
👉गुंथे हुए आटे को 10-12 हिस्से में बाँटिये पतला -2 बेलिए।
बनाने कि विधि -
👉आटे के प्रत्येक बेले हुए गोलाकार के मध्य में एक टेबलस्पून भरावन रखिये।सब्जियो पर सब तरफ से मोड़कर लिफाफे जैसा आकार बनाए।
👉तवा पर घी के साथ पकाएं जब तक की दोनों तरफ कुरकुरा न हो जाये।
👉गरमा गरम परोसिए।
Mix Vegetable Paratha
Material -
(To fill) two T-cups finely chopped mix vegetables (frenchbeans,
carrots, cauliflower,
Green pea etc.)
Three to four finely chopped onions with green leaves
A small boiled potato
Two tablespoons finely chopped coriander
Two finely chopped green chilies
A pinch of Ajinomoto powder
One teaspoon red chili
One tablespoon oil
Salt to taste.
To
make dough: -
A t-cup Maida
A t-cup of wheat flour
Two tbsp oil
Half tsp salt
Ghee for cooking
Method
👉For the filling, heat the oil and fry the mixed vegetables and onion with green leaves in it for a minute.
👉Then add Ajinomoto powder and cook for 3-4 minutes.
👉Add potatoes, green coriander, green chili, red chili and salt mix well.
To make dough by kneading
–
👉Add
all the ingredients and knead soft dough by adding water.
👉Divide the dough into 10-12 pieces thinly-2.
Method of preparation
-
👉Place a tablespoon of filling in the center of each rolled circle of dough. Fold the sides from the sides to form an envelope-like shape.
👉Cook with ghee on the griddle until it is crisp on both sides.
👉Serve it hot.
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