रसगुल्ला बनाने की विधि (छेना के रसगुल्ले बनाने की विधि)//Method of preparation of Rasgulla (Method of making Rasgulla from Chhena)
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                 रसगुल्ला बनाने की विधि (छेना के रसगुल्ले बनाने की विधि)
आज हम लोग इस ब्लॉग में हम सीखेंगे 
रसगुल्ला बनाने की विधि और 
छेने के रसगुल्ले कैसे बनाये। 
 इस रसगुल्ला बनाने की विधि से हम 40 मिनट में रसगुल्ला तैयार कर सकते हैं। इस रसगुल्ला बनाने की विधि से रसगुल्ले 
को हम आसानी से घर पे तैयार कर सकते है।
                                                    रसगुल्ला 
सामग्री 
         2 लीटर दूध क्रीम के साथ (टोंड 
मिल्क नहीं)
         3 चम्मच सिरका (वाइट विनेगर )
          आधा चम्मच इलायची पाउडर 
          6 कप पानी 
         ढाई 
कप चीनी 
विधि-
स्टेप 1 
      👉 दूध को एक भगोने में उबाल ले फिर इसे हल्का हल्का चलाते हुए                   (3चम्मच सिरका 6 चम्मच पानी मिला ले ) पानी और सिरके के                      मिक्सचर को डालें और चलाते रहे तब 
तक जब तक 
दूध पूरा                        फट न जाये अब गैस बंद कर दे।
👉 अब दूध को कपड़े के सहायता से छान लीजिए और इस में ठंडा पानी डाल के अच्छे से धो दीजिए।
     👉अब पनीर 
कपड़े में बांध कर 
इसे अच्छी तरह दबाएं , जब तक                     पूरा पानी निकल न जाये। 
👉अब इसे 5 मिनट के लिए छोड़ दीजिए|
| RASGULLA | 
स्टेप 2
         👉  फिर इसे एक प्लेट में निकाल के हाथों से अच्छी तरह मैश करें।
                  इसे तब तक मैश करे जब तक की बिलकुल चिकना न हो जाये।
👉 अब इस मिश्रण को थोड़ा थोड़ा हाथ में ले के गोल गोल छोटे छोटे बॉल बना ले और एक प्लेट में रख दे।
| RASGULLA | 
स्टेप 3
           👉  एक भगोने में 2 कप चीनी और 6 
कप 
पानी ले इसे तेज आंच                             पे रख दे इसे चलाते रहे।
| RASGULLA | 
👉 जब पानी और चीनी की चाशनी खौलने लगे तब इस में रसगुल्ले डाल दे और भगोने को प्लेट से ढँक दे।
👉इस में इलायची पाउडर मिला दे।
👉 15-20 मिनट तक पकने के बाद इस में 1 कप पानी और डाल दे उबाल आने के बाद इसे एक बाउल में निकाल ले इस में थोड़ासा ठंडा पानी मिला दे।
| RASGULLA | 
👉 अब भगोने में बची हुए चाशनी को गाढ़ा कर ले। अब इस में रसगुल्ले डाल दीजिए।
👉अब इसे ठंडा करके सर्व कीजिए।
| RASGULLA | 
Method of preparation of
Rasgulla (Method of making Rasgulla from Chhena)
Today in
this blog we will learn how to make
rasgulla and how to make  rasgulla from
chhena.
 With this Rasgulla
preparation method, we can prepare Rasgulla
in 40 minutes. We can easily prepare rasgulla at home by the method of
making this rasgulla.
                                                
   Rasagulla
Material
         2 liters of milk with cream (not toned
milk)
         3 tablespoons vinegar (white vinegar)
          Half a teaspoon of cardamom powder
          6 cups of water
         Two and a half cups of sugar
Method-
Step 1
     👉Boil the milk in a pan, then stirring
it lightly ( make a                           mixture of water and vinegar 3 teaspoons                                              vinegar, 6
teaspoons  water) Add water and vinegar
mixture               and keep stirring until.
👉The milk does burst completely, now turn off the gas.
         Now sieve the milk with the help of
cloth and put cold water in  it and wash it well.
           
👉 Now tie the paneer in a cloth and press it well until all the
               water comes out.
👉 Now leave it for 5 minutes.
Step 2
👉 Then take it out in a plate and mash it well with hands
Mash it until it is very smooth.
👉 Now take this mixture little by little and make round
                 small balls.
             Place it on a plate.
Step 3
👉 Take 2 cups of sugar and 6 cups of water in a pan, keep it on high flame and keep stirring it.
👉 When the syrup of water and sugar starts simmering, then add rasgulla to it and stir.
Add a cardamom
powder.
👉Cover with a plate.
👉 After cooking for 15-20 minutes, after adding 1 cup of water and again boil it.
👉 Take it out in a bowl and add a little cold water to it.
👉Now thicken the sugar syrup remaining in the pan. After thicken the syrup Now add rasgulla to it.
👉 Now serve it after cooling it.
 
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