चना दाल की सब्जी //चना दाल की सब्ज़ी कैसे बनाये//How to make Chana Dal vegetable
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चना दाल की सब्जी //चना दाल की सब्ज़ी कैसे बनाये
आज के ब्लॉग में हम लोग सीखेंगे की चना दाल की सब्जी बनाने की विधि। चना दाल की सब्जी कैसे बनाये इस सवाल के जवाब इस ब्लॉग में है। चना दाल की सब्जी बनाने की सामग्री और विधि नीचे दी गई है ।
सामग्री
250 ग्राम चना दाल भिगोया हुआ
3 टेबलस्पून जीरा
4
टेबलस्पून सरसो
2
टेबलस्पून धनिआ पाउडर
आधा
टेबलस्पून काली मिर्च
1 टेबलस्पून लालमिर्च पाउडर
आधा
टेबलस्पूनहल्दी
10-12 कली
लहसुन
2 टमाटर
एक चुटकी मेथी
धनियापत्ती
सजाने के लिए
2 गिलास पानी
तेल
नमक स्वादानुसार
विधि
👉 भिगोये हुए दाल को लाल मिर्च और थोड़ी सी हल्दी जीरा
और लहसुन के साथ पीस ले।
👉 फिर पिसे हुए दाल में नमक और पानी मिला के पतला घोल
बना ले।
CHANA DAL KI SABJI |
👉 अब कढ़ाई में थोड़ा तेल डाल दे इस में इस घोल को डालकर मिलाते रहे ताकि गुठली न पड़े जब इस में का पानी सुख जाये और ये घोल गाढ़ा हो जाये तो एक प्लेट में तेल लगा के इस घोल को रोटी की तरह फैला दे।
CHANA DAL KI SABJI |
CHANA DAL KI SABJI |
👉 ये ठंडा हो जाये तो इसको चौकोर चौकोर काट दे और फिर कढ़ाई में तेल डाल के धीमी आँच पे सुनहरा होने तक तल दे।
👉अब इसे प्लेट में निकाल के थोड़े देर रहने दे।
सब्जी का ग्रेवी बनाने के विधि
👉 सरसो , लहसुन जीरा और काली मिर्च पीस ले।
👉कढ़ाई में तेल डाल दे जब तेल गरम हो जाये तब इस में मेथी डाल दे।
👉अब इस में मसाला डाल दे। मसाला को तब तक भुजे जब तक मसाला
तेल न छोड़ दे ।
👉अब इस में टमाटर डाल के 5 मिनट पकाएं।
👉 इसमें पानी दाल दे जितना ग्रेवी बनानी है। अब पानी में उबाल आने दे फिर इस में चने की दाल की बर्फी डाल दे और थोड़े देर उबलने दे अब गैस बंद कर दे इसमें धनिया पत्ति डाल के
परोसिए।
CHANA DAL KI SABJI |
How to make Chana Dal vegetable
In today's
blog, we will learn how to make chana
dal sabji. This blog answers the question of how to make chana dal sabji. The ingredients and
method of making gram dal vegetable are given below.
Material
Soaked 250 gram chana dal (chickpeas
lentils)
3 tablespoons cumin seeds
4 tablespoons mustard
2 tbsp coriander Powder
Half tablespoon pepper
1 tbsp red pepper powder
Half a tablespoon
10-12 cloves garlic
2 tomatoes
A pinch of fenugreek
Coriander leaves to garnish
2 glasses of water
oil
Salt to taste
Method
👉Grind the soaked dal with red chilli and a little turmeric cumin and garlic.
CHANA DAL KI SABJI |
👉 Then make a thin solution by mixing
salt and water in the chana dal (chickpeas lentils).
👉 Now put some oil in the pan and add this solution to it, so that the kernels do not fall when the water in it becomes dry and the solution becomes thick, apply oil in a plate and spread this solution like chapatti.
CHANA DAL KI SABJI |
👉When it cools down, cut it squarely and then put oil in the pan and fry it on low heat till it becomes golden.
👉 Now take it out in the plate and leave it for a while.
Method of making vegetable gravy
👉 Grind mustard, garlic cumin and black pepper.
👉 Put oil in the pan and when oil is hot, add fenugreek to it.
👉Now add spices to it and cook the spices until then oil is leave from the spices . Now add tomatoes to it and cook for 5 minutes.
👉 Add water to it as much as you want to make gravy. Now let the gravy come to a boil, then add the square of chana dal to it and let it boil for a while. Now turn off the gas and serve it with coriander leaves.
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