METHI KE DHOKLE//QUICK EASY HOME MADE DISH//EASY BREAKFAST AND HEALTHY DISH//
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मेथी के ढोकले
सामग्री
एक टी कप मूंग की दाल
दो टी कप ताजी मेथी (हरी पत्ती)
पांच हरी मिर्च
एक चौथाई टी स्पून हींग
दो टेबल स्पून
ताजा दही
एक टी - स्पून बेकिंग पाउडर
दो टेबल स्पून तेल
दो चुटकी मीठा सोडा या खाने का सोडा
विधि
👉 दाल को चार घंटे भीगने दे।
👉भींगी हुए दाल को हरी मिर्च के साथ थोड़ा पानी डालकर
पीसिए।
👉हींग और नमक डालिये।
👉 दही में बेकिंग पाउडर मिलाए और फिर इसे भींगी हुए दाल
में मिला दे।
👉 तेल डालिए और घोल को दो से तीन घंटे तक रखा रहने दे।
👉 मेथी के ऊपर मीठा सोडा और नमक छिड़किए।
👉 इडली के सांचो में तेल लगा के मेथी की पत्ती रख कर घोल
को भर दे।
👉 पांच से सात मिनट भाप में पकाए ।
👉 हरी चटनी के साथ गर्मागर्म सर्व करे।
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METHI KE DHOKLE |
FENUGREEK DHOKLA
Material
One cup of moong dal(petite yellow
lentils)
Two tea cups fresh
fenugreek (green leaf)
Five green chilies
One fourth teaspoon of asafoetida
Two tablespoons fresh
curd
One tablespoon baking powder
Two tablespoons oil
Two pinches of sweet
soda or eating soda
Method
👉 Pour the moong dal into water for 4 hours and allow to
Soaked a water.
👉 Grind the soaked dal with green chillies by adding
some water.
👉 Add asafoetida and salt.
👉 Add baking powder to the curd and then mix it with
the soaked dal.
👉 Add oil and keep the solution for two to three hours.
👉 Add a sweet soda and salt over fenugreek.
👉 Put oil in idli molds and put fenugreek leaves and fill
the mixture.
👉 Cook with steam for 5-7 minutes.
👉 Serve hot with green chutney.
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