कलाकंद// Kalakand

                                          कलाकंद

सामग्री -

           1/2 लीटर दूध 

             3 टी-कप खोया 

             1/2 कप चीनी 

              थोड़ा सा पोस्ता दाना 

              थोड़ा सा बादाम 

              चुटकी भर इलायची पाउडर 

              आधा टी स्पून केवड़ा जल 


विधि -

    👉  कलाकंद बनाने के लिए सबसे पहले एक कड़ाही में दूध उबाल लें ।

    👉   दूध जब अच्छी तरह उबल जाए तो इसमें खोया मिलाएं और अच्छी तरह हिलाते रहे ताकि 

     👉   दूध और खोया कड़ाही की तली में न लगे ।

     👉  जब दूध आधा हो जाये तो इसमें चीनी डालकर ठंडा होने के लिए रख दें ।

      👉 ठंडा हो जाने पर इसे पोस्ता दाना और बादाम से सजाकर छोटे-छोटे टुकड़ो में काट लें ।

         लीजिए अब ये लाजवाब कलाकंद सर्व करने के लिए तैयार है ।  

                         

                                           Kalakand

Ingredients -

            1/2 liter milk

             Lost 3 t-cups

             1/2 cup sugar

              A little poppy seeds

              A little almonds

              A pinch of cardamom powder

              Half Tea Spoon Kevda Water


Method -

      👉  To make Kalakand, first boil milk in a pan.

      👉   When milk boils well, add khoya to it and keep stirring well

      👉   Milk and khoya should not be put under the pan.

      👉  When the milk is halved, add sugar to it and keep it to cool.

      👉   Once cooled, decorate it with poppy seeds and almonds and cut it into small pieces.

    👉   Now, this wonderful Kalakand is ready to be served.  

Comments

Popular posts from this blog

हरे टमाटर की भरवां सब्जी//Green Tomato Stuffed Vegetable

कराची हलवा की रेसिपी//Recipe of Karachi Halwa sweet