CHAMCHAM MITHAI // CHAMCHAM MITHAI BNANE KI VIDHI // CHAMCHAM MITHAI KI RECIPE // BEST METHOD FOR PREPARE CHAMCHAM MITHAI
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चमचम मिठाई
सामग्री -
छेना एक किलो ( गाय के दूध का
)
सूजी 1 1/2 टीस्पून
रंग नारंगी चुटकी भर ( खाने वाला )
बेकिंग पाउडर एक चुटकी भर
चीनी 3 कप
खोया 250 ग्राम
चिरौजी , इलाइची इच्छानुसार
विधि -
👉 छेने में सूजी बेकिंग पाउडर रंग डालकर अच्छी तरह मसल ले ।
👉 अब हाथ पर तेल लगाकर इस मिश्रण की अण्डाकार गोलियां बना लें
👉गोलियां अधिक बड़ी नहीं बनाएं क्योकि अधिक बड़ी होने पर चाशनी में
टुटने का डर रहता है।
👉 चीनी और पानी में डालकर उबलने के लिए रख दे और गोलिया उस में 10-15 मिनट
पकाएं।
👉 गोलियों में बीच से चीरा लगा दे एक सिरे से जुड़े रहने दे।
👉 अब अगर चाहे तो खोये को हल्का सा मसलकर उस में मेवा मिला ले और चमचम के बीच में खोये को भर दे।
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chamcham sweet |
CHAMCHAM SWEEET
Material -
Shedding a kilo (of cow's milk)
Semolina 1 1/2
tsp
A pinch of
orange
A pinch of
baking powder
Sugar 3 cups
Khoya 250
grams
Chiraji,
cardamom as desired
Method -
👉 Add semolina baking powder color to the chenna and mash it well.
👉 Now make a oval balls of this mixture by applying oil on your hand.
👉 Do not make the balls too big because the fear of breaking in sugar syrup
when it is too big lives.
👉 Put sugar and water in it and let it boil, and let it go in 10-15 minutes
Cook.
👉Make an incision in the center of the balls and keep them connected at
one end.
👉 Now, if you want, crush the khoya a little and mix the nuts in it and fill the
khoya in the middle of the
balls.
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